Yasmina Ajbilou
Tot 27 november 2022
Kom met de hele familie kijken naar de intieme tentoonstelling van Yasmina Ajbilou. Tot eind november kun je de gedecoreerde kaftans in het Centraal Museum bekijken. Deze kaftans worden samengebracht in een drieluik van silhouetten waar je tussen kunt ronddwalen. De kleurrijke elementen in de tentoonstelling vormen kunstwerken op zich en zorgen ervoor dat je volledig weg kunt dromen in de persoonlijke verhalen van de kaftans.
Double act
Tot 15 januari 2023
Kom bekijken hoe twee verschillende werelden elkaar ontmoeten in het Centraal Museum. In de tentoonstelling Double Act zie je hoe de monumentale video-installaties van de Amerikaanse familie Kramlich en de 17de-eeuwse schilderwerken van het Centraal Museum bij elkaar komen. Ervaar de emoties van de werken die tot leven komen in de videobeelden. Laat Double Act als een spiegel van de ziel optreden.
Vaste collectie
Oudste stadcollectie van Nederland
Tijdelijk gesloten i.v.m. renovatie. Wel online te bekijken.
Ondanks dat deze collectie tijdelijk gesloten is kan je er online nog wel van genieten. Bekijk online de verhalen en beelden van deze rijke collectie. Het gaat niet alleen over de verschillende soorten kunst maar ook over periodes in onze jaartelling. In een dynamische collectiepresentatie vertellen zij het verhaal van Utrecht en de interactie van deze internationale stad met de wereld.
Atelier Dick Bruna
In de vaste tentoonstelling Atelier Dick Bruna krijg je het gevoel heel dicht bij Dick Bruna als kunstenaar en als persoon te zijn. Je ziet hier de plek waar hij tekende en teksten schreef op zijn typemachine. Waar hij uitgevers, Japanse fans, studenten en pers aan zijn tafel ontving. Maar ook zie je zijn inspiratie in de vorm van boeken en tijdschriften over kunstenaars en ontwerpers. Kom met de hele familie kijken hoe Dick Bruna te werk ging.
Het Utrechtse schip
In de kelder van Centraal Museum kun je het hele jaar door Het Utrechtse schip ruiken en bekijken. Het duizend jaar oude Utrechtse Schip is gevonden op 3 december 1930 door gravende arbeiders aan de Van Hoornekade in Utrecht-Noord. Wat het schip bijzonder maakt is dat de bodemplaat van een stuk eigenhout is gemaakt. Hierdoor kon het over gevaarlijke rotsten varen.
Beeldhouwkunst voor de beeldenstorm
In de Nicolaïkerk is een selectie uit de collectie middeleeuwse sculptuur van het Centraal Museum te zien. Het hele jaar door kun je deze beelden komen bekijken. Door beeldenstormen, natuurrampen en stadsvernieuwing ging veel van de Utrechtse middeleeuwse beeldhouwkunst verloren. Maar er is ook veel behouden gebleven. Later teruggevonden beeldhouwwerk behoort nu tot de collectie van het Centraal Museum.