Selecteer een pagina

Bezoek het Utrechts Archief

900 jaar Utrecht
2 juni t/m 13 november 2022
Op 2 juni 2022 is het precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Dat vieren we in de Expo van Het Utrechts Archief met een programma vol leuke, inspirerende en interessante activiteiten! Bekijk hieronder het programma.

Water! Vriend of vijand?
22 maart t/m 13 november 2022
Wist jij dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg? En dat dit alles te maken heeft met water? In de tentoonstelling Water! Vriend of Vijand? stap je een magische onderwaterwereld binnen. Je ontdekt hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden. Een verhaal van ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen en ambitieuze toekomstplannen.

Gekomen om te blijven
2 juni t/m 13 november 2022
In 1122 kregen de Utrechters stadsrecht. Voortaan zouden zij een gemeenschap met een eigen gezicht en een eigen bestuur vormen. Sindsdien hebben honderdduizenden mensen zich hier vele generaties lang gevestigd. In Gekomen om te blijven vertellen 900 Utrechters wat hen hier heeft gebracht en aan Utrecht heeft verbonden.

Stadsrecht Utrecht
8 november t/m 13 november 2022
In de start- en slotweek van de viering van de 900e verjaardag van Utrecht zijn de originele stadsrechten te bewonderen bij Het Utrechts Archief. Omdat de inkt van de stadsrechten gevoelig is voor licht, ziet u in de tussenliggende periode prachtige reproducties op perkament.

Stadswandelingen: Gekomen om te blijven
Vanaf 2 juni 2022
Utrecht is een stad vol bijzondere locaties. In 900 jaar hebben mensen er gewoond, gewerkt en geleefd. In de stadswandelingen Gekomen om te blijven nemen vijf gidsen je mee door Utrecht en vertellen je de verborgen verhalen die achter locaties schuilgaan. Leer de stad kennen door de mensen die hier gekomen en gebleven zijn. Vanaf 2 juni verschijnt elke maand een themawandeling.

De Groate Utreg Kwis
3 juni 2022 t/m 5 november 2022
Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis, dat is De Groate Utreg Kwis. Vier de 900-jarige verjaardag van de stad en ervaar dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Meld je nu aan!

Rampjaar 1672-1673
13 december 2022 t/m 4 april 2023
Vanaf 13 december tot 4 april 2023 kun je het rampjaar in Utrecht herbeleven. Samen met Theatergroep Aluin duiken we in deze woelige periode. Historicus Floortje Tuinstra vertelt aan de hand van brieven, dagboekaantekeningen en pamfletten uit Het Utrechts Archief over deze heftige tijd voor de Utrechters uit de stad en provincie. De acteurs van Theatergroep Aluin vertolken zes persoonlijke verhalen van historische figuren uit deze rampzalige tijd.

Ontdek de geschiedenis in Utrecht begint hier
Ben je benieuwd naar de Utrechtse geschiedenis? In de vaste Expo van Het Utrechts Archief komt het archief tot leven en nemen historische figuren je mee op reis door het verleden. Van de iconische Domtoren tot de prachtige werven en van heldin Trijn van Leemput tot de eerste Lowlands: in de Expo vind je de hoogtepunten uit 2000 jaar Utrechtse geschiedenis!

Het Utrechts Archief